Alle kennis of studie is, vergeleken met de diepte van het ervaren, als een druppel water die in zee valt

Neurolinguïstisch Programmeren

Wat is NLP?

NLP staat voor Neurolinguïstisch Programmeren en is een wereldwijd toegepaste methode voor persoonlijke ontwikkeling en communicatie. NLP wordt succesvol gebruikt in het onderwijs en het bedrijfsleven, in trainingen en bij coaching. NLP gaat niet over de inhoud, maar over de structuur van communicatie. NLP is een heel effectieve manier om te ontdekken hoe je jezelf remt of juist in beweging zet.

Te ontdekken hoe je steeds weer onderhandelt tussen denken en doen, dromen en rationaliseren, tussen blijven staan en actie. Erachter komen:wat wil je eigenlijk écht? NLP kun je gebruiken als een verandermethodiek, waarbij bewust worden van patronen centraal staat.

De elementen van NLP staan voor:

  • Neuro: ons zenuwstelsel is geen vast gedefinieerde massa maar ontwikkelt zich op basis van ervaringen en hoe je daar van binnen mee omgaat.
  • linguistisch: iedereen heeft een zogenaamde ‘interne dialoog’, wat gevoerd wordt door dat deel van je brein dat betekenis en verklaring geeft en verband legt.
  • programmeren: dit is waar NLP uiteindelijk om gaat. Hoe kun je gedrag, emoties en overtuigingen veranderen. Programmeren klinkt technischer en bewuster dan dan het daadwerkelijk gaat. Maar door inzicht en bepaalde oefeningen kun je uiteindelijk heel makkelijk vaste denkpatronen veranderen en daarmee ook wat je voelt en hoe je op de wereld reageert.