Brainspotting

Brainspotting, een lichaamsgerichte therapie bij trauma en blokkades in denken, voelen en doen.

Als je met een probleem worstelt, of je hebt iets schokkends meegemaakt dan is daarover praten in eerste instantie zinvol.

Echter, velen zullen herkennen dat je na verloop van tijd het gevoel krijgt dat alles is besproken en dat je alle adviezen wel gehoord hebt. Je komt in de fase terecht die gekenmerkt wordt door: “ik weet het allemaal wel maar het voelt nog steeds niet zo”. Je gevoel over de situatie en hoe je je in je lichaam daarbij voelt wil niet volgen. Daardoor is het praktisch onmogelijk om je gedrag in het nu bij te sturen. En dat gaat ook niet lukken als je lichaam zich de heftige gebeurtenis blijft herinneren en vanuit die herinnering je brein weer informeert. Je zit dus in een vicieuze cirkel. Op deze cirkel kun je met je bewuste brein geen invloed op uitoefenen.

Brainspotting is een methode die zich richt op het verwerken van die sub- en onbewuste blokkades die ons dagelijks functioneren in de weg staan. Het richt zich op andere delen van het brein dan het deel waarmee we denken en redeneren. Het richt zich op het midden-brein en op het primitieve brein, respectievelijk het emotionele deel en het instinctief/reflexmatige deel. Deze delen van het brein en je lichaam spelen een belangrijke rol in het verwerken en opslaan van grote gebeurtenissen in ons leven.

Hoe het werkt

Een brainspot is de stand of positie van de ogen die gekoppeld is aan de emotionele en lichamelijke activiteit van een gebeurtenis. Als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, en je ondertussen een onderzoekende aandacht hebt in je lichaam naar alles wat je voelt en opvalt, raken belangrijke gebieden in de hersenen gestimuleerd. Immers het volledige lichaam wordt gerepresenteerd in het brein. Hierdoor komt een proces van ontlading en verwerking op gang waarbij het brein zorgt voor een nieuwe en gezonde balans. Het zelfhelende vermogen van de mens wordt aangesproken waardoor verwerking en heling van binnenuit plaats kan vinden.

Het is ontwikkeld door David Grant Phd, die bij toeval op dit fenomeen stuitte in 2003 vanuit zijn EMDR werk en het verder heeft ontwikkeld. Over de hele wereld zijn er inmiddels meer dan 9000 brainspottherapeuten actief. Psychologen, psychotherapeuten, traumatherapeuten en lichaamsgerichte coaches en counselers.

Binnen alle coachingsvraagstukken kan brainspotting een plaats innemen. Het is ook geschikt voor kinderen.

Na een sessie die 1 tot 1,5 uur duurt kun je het volgende ervaren:

Al deze dingen hebben te maken met het feit dat verwerken doorgaat na de sessie. Je hoeft niets speciaals te doen, behalve goed voor jezelf zorgen en je realiseren dat je hard aan het werk bent geweest. Meestal is dit met 1-3 dagen over. Het kan ook zijn dat je niets speciaals ervaart achteraf. Het blijkt iedere keer weer dat ook dan het brein zijn helende werking heeft doorgezet maar dat dit buiten je bewuste waarneming plaats vindt.

Voor meer weten over mijn werk?

Neem vrijblijvend contact met mij op